Onderdorpel linkerzijde vernieuwen 2009

Het meest voorkomende roest probleem bij de (in ieder geval NA), is roestvorming aan de dorpels. Deze eerste keer zagen we het bij de dorpel, net voor het rechterachterwiel.
Nu hebben we het geluk dat onze dochter met een goeie lasser is getrouwd, onnie Rene!.
Dit werk kon hij in het bedrijf waar hij werkte, doen op een zaterdagmorgen.
Voor die tijd had ik al een set dorpelstukken besteld bij iemand van de MX5 Owners Club. Deze man deed toentertijd ook veel werk voor de clubleden. Hij had een lasbedrijf, waar hij ook de te lassen onderdelen verkocht.


Mooi dat hij secuur werkt, eerst aftekenen voordat de haakse slijper erin gaat. Daarna met een staalborstel de overgebleven roest verwijderen, zodat alles weer mooi blank is en het nieuwe stuk erin kan worden gelast.


Na het nieuwe stuk op maat te hebben gemaakt, deze met klemtangen vastgezet.
De ronding van het pas stuk was precies in de vorm waar ook de dorpel in was gebogen. dus dat ging allemaal voorspoedig .


En maar slijpen en weer wat lassen. Het resultaat was een erg glad stuk onderdorpel waar geen plamuur o.i.d. aan te pas hoefde te komen.
Meteen maar even een goede laag primer erop gedaan.
En dan kan ik hem thuis wel verder afwerken.


Hier het, naar volle tevredenheid, eindresultaat.
Een paar lagen met zwarte lak er over en de binnenzijde van de dorpel via een opening in de wielkast, voorzien van een dikke laag tectyl.
Onderdorpel rechterzijde vernieuwen 2015

Een paar jaar nadat de linkerzijde is vernieuwd, was toch in 2014 de rechterzijde aan de beurt om de beginnende roest te verwijderen van de onderdorpel. Deze keer kon het niet op het werk van onze schoonzoon. Dus maar een keer ingepland wanneer het een dag droog zou zijn.
Het werk is bijna het zelfde als de vorige keer. Het slechte deel eruit snijden, roestvrij maken en het nieuwe pasgemaakte nieuwe deel er weer inlassen.
Zoals op de foto te zien is, ook aan deze kant een gelukje. De roest bevond zich ook hier niet in de bovenliggende rode lak. Met het uitslijpen van het slechte stuk en het roestvrij maken van het achterliggende metaal, hadden we hier geen problemen mee.
Maar bij het lassen was ik de (koel)assistent. Tijdens het laswerk, ging ik constant met een natte lap over het rode gedeelte zodat de bovenliggende lak (metaal) niet te heet zou worden.

Ook hier weer lassen en bijslijpen, net zolang tot alles glad was afgewerkt. Het werkt wat lastiger zo aan de straat, maar je hebt wel geregeld meer kijkers om je heen staan en wat te kletsen.


Meteen maar weer goed in de primer gezet en de afwerklagen erover heen gespoten.
Hier kwam ook de bus met Tectyl weer aan te pas. Goed inspuiten tot dat het via de ontwateringsgaatjes aan de onderzijde er weer uitliep.

En klaar is Klara!!
Maak jouw eigen website met JouwWeb